Najít elixír věčného mládí je nedosažitelným snem většiny populace. A přitom správná kombinace vybraných potravin dokáže více než plastický chirurg. Platí heslo: řekni mi, co jíš a já ti řeknu, jak rychle zestárneš.
Děkujeme, antioxidanty!
V našem těle se každý den odehrává boj mezi volnými radikály a antioxidanty. Volné radikály představují velmi nebezpečné látky vznikající v našem těle i díky znečištěnému prostředí, stresu, slunečním paprskům a špatné životosprávě. Sami se proti nim nedokážeme bránit, jelikož se do našeho těla dostávají i kvůli konzumaci chemicky ošetřených potravin jako jsou zelenina a ovoce, nesprávným grilováním nad otevřeným ohněm či vdechováním smogu.
Svým působením mají za následek předčasné stárnutí organismu – poškození vnitřních orgánů a buněk, vznik vrásek a celkové stárnutí pokožky, oslabení imunitního systému a podobně. Jediným zaručeným receptem proti zneškodnění volných radikálů je dostatečný příjem surovin s obsahem antioxidantů, protože tělo není schopno samo vytvořit jejich dostatečné množství pro normální fungování. Antioxidanty nám doslova mohou v dnešní době zachránit život!
Pro krásu a zdraví
Pokud si myslíte, že antioxidanty jsou tělu nápomocné pouze při snaze o krásný vzhled, mýlíte se. Jsou potřebné v boji proti rakovině a různým infekcím, chrání tělo před problémy se srdcem, alergiemi, či dokonce posilují imunitní systém. Nemluvě o pozitivním vlivu na psychickou pohodu našeho těla.
Pět základních pravidel
Pro mladý vzhled platí: žádné cigarety, alkohol, rafinovaný cukr a polotovary. Pátým pravidlem je, že ten, kdo se nepohybuje, nemůže počítat se zázračným účinkem antioxidantů.
Další důležité body
Ovoce a zelenina by měla být čerstvá, nejlépe pocházející z vlastní zahrady.
Antioxidanty z čerstvých surovin upřednostníte před tabletové verzemi.
Pamatujte, že voda je nositelkou života, tak si jí dopřejte v pravidelných dávkách.
Kde je hledat?
ovoce:

Jednoznačně vede drobné keřové ovoce jako brusinky, ostružiny či borůvky. Brusinky působí proti infekcím močového měchýře, ostružiny bojují proti stárnutí pokožky a borůvky chrání před rakovinou. Plus mají nepopiratelné antioxidační účinky. Nezapomeňte ani na jahody, maliny, třešně, či citrusy.
zelenina:
Zelená vede – růžičková kapusta podporuje činnost jater, špenát činnost střev a brokolice pomáhá kostem. Nevyhýbejte se ani česneku označovaného jako přírodní antibiotikum, luštěninám, paprice a exotickému avokádu.
Tip na závěr
Kromě ovoce a zeleniny se nevyhýbejte ani celozrnnému pečivu a těstovinám, ovesným vločkám a sušenému ovoci. Dopřejte si stejně alespoň třikrát týdně jídlo z čerstvých ryb. Nezapomínejte ani na bílé maso a mléčné výrobky. Každé jídlo dochucujte čerstvými bylinkami.